Istryjskie trufle

Trufle, które zostały docenione już przez Rzymian, uważano za afrodyzjak. Rodzina Savoi wprowadziła truflę na salony europejskie w średniowieczu, a w 1930 roku Giacomo Morra, właściciel restauracji z Alby, północnej włoskiej prowincji Piemontu, spopularyzował trufle i dania z trufli. Na szczęście, aby ugotować pyszne danie z trufli często wystarczy użyć tylko kilka gramów. Powszechne są one używane do makaronów z sosem, świeżo starte trufle rewelacyjnie smakują z dobrym stekiem, ale produkowane są także wyroby z truflami takie jak ser czy kiełbasa.

Podziemne grzyby przypominające kształtem bulwy ziemniaczane, rosną w glebach Istrii i są uważane za najciekawszy element kuchni regionalnej. W Istrii jesienią i wczesną zimą trwa sezon na białe trufle, które w tym regionie występują w dużych ilościach. Biała trufla jest najdroższym i najbardziej smacznym rodzajem. Trufle letnie są czarne, łagodniejsze w smaku i nieco tańsze. Ale warto pamiętać, że trufle, to raczej drogi towar. I choć waluta Chorwacji ma atrakcyjny kurs, to cena za kilogram białych trufli osiąga kwotę nawet 2.000EUR.

Środek półwyspu Istrii, szczególnie okolice Motovun, to rejon, gdzie można znaleźć trufle. Do poszukiwania trufli używa się specjalnie wyszkolonych psów. Ziemia tutaj jest wilgotna, a las cieszy się dużą ilością różnych rodzajów dębu – drzewa, które żyje w symbiozie z truflą. Trufle można znaleźć w wilgotnym terenie, zazwyczaj w pobliżu rzek. Wycieczkę może połączyć ze zwiedzaniem średniowiecznego miasta Motovun, które znajduje się wysokości ok. 277m n.p.m. Miasto jest również często nazywane Królową Doliny Mirny- Mirna to rzeka płynąca w dolinie poniżej Motovun i jest jedną z 3 istryjskich rzek.

Najpopularniejszym miejscem „truflowym” na Istrii jest restauracja Giancarlo Zigante w Livade, poniżej Motovunu. Jesień jest bardzo szczególnym czasem w roku, kiedy to białe trufle są poszukiwane, od września do grudnia, i jest to najlepszy czas, aby ich spróbować. W październiku odbywają się Dni Trufli, zorganizowane w Livade by świętować obecność trufli w kuchni istryjskiej.

Biura podróży na Istrii oferują wycieczki małym grupom, podczas których turyści mają okazję spróbować sera, kiełbasy, miodu i brandy wykonanych z tych grzybów. Często tego typu wycieczki obejmują spacer w lesie z zawodowym poszukiwaczem trufli.