content top

Istryjskie trufle

Istryjskie trufle

Trufle, które zostały docenione już przez Rzymian, uważano za afrodyzjak. Rodzina Savoi wprowadziła truflę na salony europejskie w średniowieczu, a w 1930 roku Giacomo Morra, właściciel restauracji z Alby, północnej włoskiej prowincji Piemontu, spopularyzował trufle i dania z trufli. Na szczęście, aby ugotować pyszne danie z trufli często wystarczy użyć tylko kilka gramów. Powszechne są one używane do makaronów z...

Więcej

Chorwacka kuchnia

Chorwacka kuchnia

Od pikantnych kiełbasek z Slawonii po owoce morza z Dalmacji, chorwacka żywność i kuchnia różni się niezmiernie regionalnie. W przypadku małych krajów, do jakich należy Chorwacja, rzadkością jest tak bogata tradycja kulinarna, ale położenie geograficzne i wydarzenia historyczne zostawiły ogromny ślad na krajowej kuchni. Chorwaci są bardzo dumni z tego dziedzictwa, które pielęgnują i cieszą się nim każdego dnia ....

Więcej

Chorwackie owoce i warzywa

Chorwackie owoce i warzywa

Każde miasto i każda miejscowość w Chorwacji ma swój własny rynek (nazywany tutaj „tržnica” lub „pazar”). Oprócz wielu różnych owoców i warzyw, na „pazar” możemy znaleźć produkty lokalne, takie jak różne sery, różnorakie produkty pszczelarskie (propolis, miód, pyłek, itp.), doskonałe oliwy z oliwek, różne rodzaje nalewek i wódek (travarica, orahovica , rogačuša, smokovača,...

Więcej
content top